ویلاهای سنتی آن دسته از سازههایی هستند که با دیدنشان خانههای سنتی و قدیمی و نیز معماری سنتی ایرانی به یادمان میآید. طراحی ویلا سنتی و ساخت آن امروزه با محبوبیت بیشتری روبرو شده است. سبک سنتی در طراحی نمای ویلا و طراحی دکوراسیون داخلی ویلا بکار میرود و نتیجه یک ویلای لوکس با معیارهای معماری سنتی است. خانهی قدیمی ایرانی در واقع بازگشتی به رویکرد معماری اصیل خانههای سنتی در کشورمان است و از لحاظ فرهنگی، گردشگری و اقتصادی بسیار مفید واقع شده است. بدلیل سازگار بودن معماری ساخت و دیزاین داخل سازه های سنتی با طبیعت و منابع طبیعی، از نظر زیست محیطی این سازهها ارزش بیشتری نیز پیدا کرده اند. از سوی دیگر زنده نگاه داشتن اصول معماری سنتی که ریشه در فرهنگ ایرانی دارد با طراحی این مدل خانهها رقم میخورد که آن نیز مزیتی دیگر است.
دلایل محبوبیت ویلا سنتی
خانههای سنتی از معماری و دکوراسیونی بهره میبرند که در خانههای مدرن و امروزی شاهد آن نیستیم. نمیتوان به گذشته بازگشت و از زیبایی و خاصیت خانههای سنتی دیدن کرد؛ اما با ساخت ویلای سنتی المانها و نظام شگرف آن خانهها تکرار میشود. احساس بازگشت به اصل معماری ایرانی و حس و حال نوستالژیک این خانهها نیز یک طرف قضیه محبوبیت آن هاست. نمای این بنای سنتی زیبا ولی بسیار ساده و دقیق است. نمای آجری، پنجرههای اُرُسی، سه دری و پنج دری، تراس و حوض مربوط به فضای خارج از اتاقهای آن هستند. شاه نشین و باغهای موجود در حیاط خانههای قدیمی نیز در ساخت ویلای سنتی مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از عناصر طبیعی و آب و هوای منطقه در خنک یا گرم کردن هوای خانه، برای طراحی این نوع ویلا رعایت میشود. نسلهای پیشین ما ارتباط زیادی با خانههای سنتی داشته اند و این ارتباط امروزه میتواند به شکل یک سازه با طراحی قدیمی حفظ شود، زیرا هرچند گذر زمان شکل زندگی را تغییر داده است؛ اما همچنان طراحی خانههای سنتی شرایطی را مهیا میکند که زندگی به سبک گذشته را میطلبد و این چنین فرهنگ و تاریخ فراموش نمیشود.
دکوراسیون داخلی ویلا سنتی
دکوراسیون داخلی این سازه سنتی شکل قدیمی خود را حفظ کرده است. رنگهای گرم برای دیوارها و رنگهای روشن برای سقفها استفاده میشوند. مصالح موجود در نما، آجر و کاشی کاریهای زیبا میباشند. اتاق نشیمن با فرش دستبافت و پشتیها تزئین میشود و پنجرههای رنگی در کنار دربها و پنجرهها که از چوب تشکیل شده اند، نوای چیدمان سنتی را به آواز در میآورند. در قسمت حیاط این نوع خانهها، حوض و باغچه یا در صورت بزرگ بودن حیاط، باغ را میبینیم که به شکلی سنتی طراحی شده اند. گویی ویلا سنتی شبیه به یک کوشک در میان باغی تاریخی است. استفاده از طاقها و درهای چوبی نیز در دیزاین داخلی ویلا با طراحی قدیمی کاربرد بسیاری دارد.
اصول طراحی ویلا سنتی
اصولی برای ساخت و طراحی یک ویلای سنتی باید رعایت شود که هرکدام مانند تکه ای از یک تصویر، کامل کننده شمایل و حس و حال یک خانهی سنتی ایرانی هستند. حال به معرفی این اصول میپردازیم:
- طراحی بیرونی و داخلی یک بنای سنتی باید بر اساس معیارهای معماری سنتی آن منطقه باشد. برای مثال در شمال کشور، سقفهای شیب دار و در مناطق کویری، خشتها کاربرد بیشتری دارند.
- ارتباط یافتن بیشتر ویلای سنتی با اصل آن در گذشته به وسیله عناصر آب و خاک یعنی حوض و درختان کامل میشود. اگر در حیاط یک خانهی سنتی حوضی در کنار باغچه یا باغی وجود داشته باشد، نمای کلی شباهت بیشتری به ویلاهای سنتی مییابد.
- استفاده از تزئینات سنتی مانند کاشی کاری با کاشیهای هفت رنگ تزئینی در نمای خانه یا قسمتهای مختلف آن مانند حوض، شاه نشین و دیگر بخشهای بنا با طراحی سنتی، دیزاین آن را شبیه به خانههای قدیمی میکند.
- عناصر معماری سنتی باید در طراحی این سازه سنتی بکار روند. طاقها، ایوان در شمایل کوچکتر مانند یک تراس، هشتی، پنجرههای ارسی و اتاقهای تو در تو از مهمترین این عناصر میباشند.
- استفاده مناسب از نور طبیعی، تقارن هندسی و ارتفاع مناسب سقفها دیگر نکته مهمی است که باید در طراحی این نوع بنا به آن توجه شود.
- استفاده مناسب از فضا همواره در ساخت خانههای سنتی ایرانی مورد توجه بوده و طراحی ویلا سنتی نیز از این قضیه مستثنی نیست.
طراحی و ساخت ویلا سنتی توسط هیربدنگاره
بناهایی با معماری قدیمی با توجه به ویژگیهایی که از آن ها گفته شد، امروزه طرفداران زیادی دارند. طراحی و ساخت ویلا سنتی نیازمند آشنایی با اصول آن و تجربه کافی در ساخت بناهای سنتی است. اصول معماری سنتی ایرانی در این خانهها رعایت میشود. هیربدنگاره متخصص در ساخت ویلای سنتی با پلان و طرح مورد نظر و الگوهای از پیش طراحی شده خود است. معماری ویلای سنتی در هیربدنگاره پیش از ساخت آن طراحی شده و قابل بررسی و مشاوره میباشد تا طرح نهایی مطابق میل نماینده و اصول استاندارد کارفرما باشد. کارشناسان، استادکاران و کارگران اجرا کننده پروژههای گروه هیربدنگاره، همگی در زمینه معماری اسلامی از حرفه ای ها و کاربلدان هستند. اصلیترین مزیتهای سپردن پروژه ساخت ویلای سنتی به هیربدنگاره در موارد زیر خلاصه شده است:
- اجرای بموقع و طبق قرارداد ساخت ویلای سنتی
- رعایت اصول و استانداردهای لازم برای ثبات و دوام بنا
- اجرای صفر تا صدی به بهترین شکل
- قیمت مناسب مصالح و انجام پروژه بدلیل مرجع اصلی بودن
داخل اتاقهای ویلا سنتی چگونه تزئین میشود؟
دیزاین داخل اتاقها در چنین بناهای سنتی با استفاده از عناصر قدیمی و تزئینات سنتی انجام میشود. برای مثال باید برای قسمت نشیمن بجای استفاده از مبلمان امروزی، از تختهای قدیمی استفاده کرد. دکور خانههای قدیمی با طراحی سنتی از گلدانهای کوچک و دیوارهای رنگی تشکیل میشود. کاشی کاریهای جذاب و آینه کاری در یک اتاق، میتواند به جذابیتهای یک خانه ییلاقی سنتی ایرانی بیفزاید. گچبری های استادانه در کنار نقوش اسلیمی ایرانی و طرحهای هندسی متقارن، دیگر نوع تزئینات بکار رفته در طراحی ویلا سنتی هستند. همچنین استفاده از آجر لعابدار در نمای ویلا سنتی بسیار به جذابیت های آن می افزاید.
هزینه ساخت ویلا سنتی چقدر است؟
هزینه ساخت ویلا سنتی به چند نکته بستگی دارد. میزان استفاده از مصالح، فضای مورد نیاز برای ساخت سازه، اقلیمی که بنا در آن ساخته میشود و میزان جزئیات و نزدیکی آن به ویژگیهای موجود در معماری سنتی، از عوامل تعیین کننده این موضوع هستند. در واقع هرچه سبک و سیاق معماری شکل قدیمیتری داشته باشد، تلاش و زحمت بیشتری برای ساخت آن صورت گرفته است. برای طراحی خانه ییلاقی سنتی گاه نیاز است فضاسازی انجام شود برای مثال در طراحی ویلا سنتی لوکس باید حیاط مرکزی، ورودی جذاب و باغی مملو از درختان و حوضی با فواره در نظر گرفته شود. ستونهای بلند و سرستونهای گچبری دار نیز برای زیبایی هرچه بیشتر بکار میروند.